Esimesed sammud Austraalia tööturul

Tere kõigile kallitele kaasmaalastele Eestist!

Oleme nüüd juba vaikselt sisse elanud. Kui esimeses hostelis aeg ümber sai, leidsime endale soodsa diili Lääne Melbournes. Kolisime ümber hostelisse, mis on puhtam ja viisakam ning saime oma vannitoaga toa. Ilmselt saime niivõrd hea toa sellepärast, et broneerisime selle alles siis, kui hostelisse sisse astusime. Oli vist saatus, et Hostelworld ei võimaldanud kaks tundi varem tuba broneerida, sest saime soodsama hinna, kui veebi kaudu. Igatahes, täna on viimane päev ka siin ja peame otsustama, kuhu minna. Melbourne on meie jaoks juba küllastunud. Pealegi ei ole siin nii soe, kui võiks olla. Kujutlege ette tuulist keskpäeva maikuus Eestis. Vot, selline ilm siin ongi.

Päevad on möödunud linnutiivul. Oleme käinud ookeani ääres, kamminud mitmeid parke läbi (neil pole siin otsa ega äärt), uudistanud siinset kuulsat tänavakunsti ja muidugi usinalt tööd otsinud. Gumtree on põhline koht, mille kuulutusi muudkui läbi helistame ja meilime. Oleme käigu pealt oma resümeed aina tuuninud. Reklaamime end kui “skilled hardworking couple“. Mitmetes kohtades otsitaksegi just paarikest farmi abistama ja seega oleme tööturul pakett. 🙂

Nüüd jätkub meil und juba pikemalt. Esimestel päevadel magasime ikka väga vähe, eks see ärevusest oli. Nüüd tahaks põõnata, aga ega aega pole magamisele raisata. Kuklas tiksub tööleidmise vajadus. Meil küll on tagavararaha, aga tahame esimesel võimalusel ikka teenima hakata. Täna hommikul ärkasime selle peale, et Austrifarmi omanik helistas. Tegime telefonitsi tööintervjuud. Meie olime üks viiest väljavalitud paarist. Eks näis, kas saame sinna tööle.

Eks peab tunnistama, et oleme veel liigselt (eestlaslikult) tagasihoidlikud. Siin tuleb ikka pidevalt ise peale pressida. Pealegi oleme ikka piilunud veidi paremaid töökohti – hobusefarmi, austreid püüdma või piimafarmi mehaanikuks ja majapidajannaks. Täna aga võtame vastu otsuse, kuhu tööhostelli lähme. Juhul, kui austrifarmi härra armulikult meid valib, sõidame muidugi kohe sinnapoole. Alustame kas või orjalikust puuviljafarmist ja liigume siis juba edasi, loodetavasti kohaliku referentsiga. 88 päeva farmipäevu kavatseme nii ehk naa täis teha, aga vaja on kuskilt alustada. Tunneme siin suurlinnas end maatöö turust küll äralõigatuna. Sellepärast liigumegi maale ja elame sinna omakorda sisse.

Oleme nüüd kasutanud ka hosteli kööki ja ise süüa teinud (st mina teen süüa ja Kaspar ammutab söögiga jõudu nõudepesemiseks). Tegime ükspäev näiteks kängurulihapalle. Olid head.

Esimesed muljed toidupoest on, et osa produkte on kallimad, osa isegi odavamad (nt imehea kookosõli). Lõppkokkuvõttes on toit kokku kallim, aga see on ka värskem ning niipalju kui olen jõudnud vaadata, on seal vähem lisaaineid. Olen juba aastaid jälginud toidupakendeid ja järgin põhimõtet, et kui enamus toidu koostisest on arusaamatu, jätan ostmata. Pole vaja sisse süüa paksendajaid ja kümmet eri sorti nitraati, eriti hoidun naatriumglutamaadist. Niisiis olid mul Eestis välja kujunenud väga kindlad asjad, mida ostsin. Enamus salatikastmeid ja vorste jäi minu poolt poeriiulile. Siin on meeldivaks üllatuseks, et salatikastmed jms on täitsa lihtsatest ainetest kokku segatud. Muidugi võib asi olla ka toidumärgistamise reeglite erinevuses, nii et põhjapanevaid järeldusi veel ei tee. Igatahes seda märkasin ka Itaalias, et mingit kondijahukräppi eriti lettidelt ei leia. Ka vaene inimene jääb kas täitsa nälga või peab hästi sööma, mitte täidab kõhtu toidulaadse odava massiga ja imestab, miks on ülekaal.

Siiani on meile siinne toit hästi maitsenud. Puuviljad on imelised ja n.ö “päris” maitsega, sama käib köögiviljade ja salatiliste kohta. Tavaline siinne juust on nagu meie peen Gouda juust. Eile muna ja peekonit praadides üllatusime muna kollasuse ja eheda maitse üle. Munad on siin muidugi kallid ka, ca 5 taala pakk. Täisteratooteid leidub küllaga.

Mis mulle veel meeldib, on lihavalik lettidel. Oleme mõlemad üsna lihaarmastajad. Minu nägemus ideaalsest isetehtud einest on tihti köögiviljad/salat + liha. Eestis otsisin näiteks lambaliha ja erinevaid veiseliha liike tikutulega taga. Siin on lamba- ja veiseliha soodsam kui Eestis ja valik lai. Eilegi tegime maitsvat lamb chop‘i. See-eest sea- ja kanaliha on sama kallis, kui lammas ja veis. Nii et kokkuvõttes ütleks, et siin sunnitakse hästi sööma.

Läks nüüd toiduteemasse ära, aga mulle kui kokanduskirglikule ja tervisliku elustiili poole püüdlejale on see kõik huvipakkuv.

Märgiks veel ära, et Melbourne on väga kirev linn. Eriti huvitav linnasosa oli St Kilda road lähistel. Nägime mitmeid transvestiite, lesbisid jne (kes muidugi tunnevad vajadust kõigile näidata oma seksuaalseid eelistusi). Eks kirjutame ka järgmine kord sinna minnes otsaette, et “olen hetero ja uhke selle üle“. 🙂

Melbournes on ka palju uhkeid kirikuid ning britilikke detaile. Big Ben’i koopiaid on siin mitu. Tegemist on kena linnaga, aga praegu pole meil kummalgi suurlinna vaimustust peal. Eks on asi ka võrdlemisi jahedas ja tuulises ilmas (ikkagi, Eesti suveilm, oleme pirtsakad lihtsalt). Minul on aga alati nii olnud, et pärast paari päeva suurlinnas tahaks vaiksesse kohta minna. Melbournes pole küll sellist tunglemist nagu näiteks Londonis, aga ikkagi.

Ja kuidas me omavahel läbi saame? Ei teagi, kas riskin ära sõnumisega, aga aina paremaks läheb. Mõtted liiguvad tihti sünkroonis ja nalja saab meil palju. Muidugi on olnud olukordi, kus võiks puhkeda tüli, aga milleks meil suu peas on? Kui miskit häirib, tuleb natuke vait olla, rahuneda (mitte esimese emotsiooniga plahvatada) ja siis rääkida. Kui kummalgi on millegi kohta kindel arvamus ja soov miskit teha, siis põhjendame. Üldse langetame otsuseid argumentidel põhinedes, mitte emotsioonide baasil. Samuti pole meil kummalgi kõrvakuulmisega probleeme ehk karjumist ei talu. Eks näis, kuis edasi. Sellisel reisil on inimene n.ö “alasti” ja tõeline olemus joonistub eriti hästi välja. Arvestasime sellega siia tulles.

Cheers! xx

Grete&Kaspar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s